28.02.2024, Aihe: Vieraskynä / Kirjoittaja Jyrki Yläoutinen
Heräsi huoli muutaman elävän esimerkin myötä. Mihin näkökulmiin nojaten mitoitamme parhaillaan tulevaisuuden pääkonttorit, kaupungintalot ja palvelukeskukset? Perinteisin lukemin miinus jotain? Otettaisiinko esimerkiksi 50% nykyisistä neliöistä pois? Valtaosa henkilöstöstä tekee hybridityötä monipaikkaisesti ja osa perinteisesti läsnätyötä toimistolla. Post-pandemian pöly laskeutui. Oi kun on ihanaa ymmärtää tilaohjelmoinnin uusi matematiikka. Sumuisuus oli niin stressaavaa…
Mutta kun työelämä ja liiketoiminnan muodot eivät tule menemään noin enää kauan. Teknologiakehitys vähentää organisaatiokohtaista ihmistyövoimatarvetta (AI/AGI). Immersiivinen työpäivä-, yhteistyö- ja oppimiskokemus syntyy yhä useammin uusin välinein (VR/AR) uusissa ympäristöissä (metaverse). Fyysisten tilojen merkitys parhaana inhimillisenä kohtaamispaikkana liudentuu. Kaikkitietävä organisaatio -mallin (yhden toimipisteen) tilalle kasvaa dynaamisia ekosysteemejä. Automaatio ja robotiikka kietoutuu tuotantoprosessien osaksi yhä tiiviimmin (ATK toteutuu vihdoinkin).
Työvoimatarve/rekrytointi muuttuu osaamispohjaiseksi eli vähemmän työteatteria ja enemmän asiakasarvoa luovaa tekemistä. Luovan työn osuus korostuu. Poisoppimistarve kiihtyy. Uuden oppimisen kehittymistukea saa yhä paremmin netin kautta (mm.YouTube/TikTok). Uudenlaiset vertaisverkostot tukevat osaamisen kehittymistä perinteiset organisaatiorajat ylittäen vrt. digitaaliset yhteistyöalustat (mm. Howspace). One X -yritysmantra saa kyytiä.
Suurin muutosvoima kasvaa meistä jokaisesta. Yksilö ei ole enää pelkkä ”yrityksen voimavara” vaan itsenäisesti ja kokonaisvaltaisesti mahdollisuuksiaan laajasti arvioiva luova olento. Tai ainakin matkalla moiseen asemaan. Work Life Balance kääntyy Life Work Design suuntaan. Elämää voi ja kannattaa suunnitella, vaikka kaikkeen ei voikaan vaikuttaa.
Eli olisiko nyt sopiva hetki laittaa valot päälle ja lopettaa sisäänpäin kääntynyt RTO-kiukuttelu (Return to Office). Rakennetaan uudet liiketoimintamallit ja sen mukaiset työympäristöratkaisut uusien parametrien varaan. Se on paitsi fiksua niin myös tosi kiintoisaa ja lopulta win-win-win kaikille osapuolille.
*****
Jyrki Yläoutinen on arkkitehti ja työympäristöjohtamisen pitkäjänteinen kehittäjä. Jyrki työskentelee johtavana konsulttina Workspace Oy:ssä sekä toimitusjohtaja-konsulttina Life Work Innovations Oy:ssä.
"Sydäntä lähellä on nähdä kuinka ihmiset ja yritykset kukoistavat. Ennakointi ja uusien ilmiöiden tunnistaminen on elintärkeiden valmiuksien rakentamista nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tarvitsemme rohkeaa ajattelua ja asioihin tarttumista. Luottamus kasvattaa luovuutta. Luovuus on jatkuvan tuottavuuden avain. On aika keksiä itsemme uudestaan”
*****