3 vinkkiä: näin johdat rakennuttamista

15.06.2020, Aihe: Vieraskynä / Kirjoittaja Marjut Joensuu

Huhtikuussa 2019 istuin Klaukkalassa työmaaparakissa ja seurasin uudiskohteen ensimmäistä työmaakokousta. Parakin ulkopuolella savisella pellolla oli juuri aloitettu paalutustyöt. Nyt reilu vuotta myöhemmin tuolle tontille metsän reunaan on noussut komea kerrostalokohde, jossa on 110 uutta kotia.

Tilkantiekuva

Kuluneen vuoden aikana olen oppinut paljon rakennuttamisesta ja sen johtamisesta niin käytännössä kuin koulutuksessakin. Kiinkon Rakennuttamisen johtaminen (RAPS) –koulutuksessa kuulin monta esimerkkiä siitä, miten hyvä johtaminen ja tiedonkulku ehkäisevät ongelmia ja helpottavat myös yllätyksiin varautumista.

Tässä kolme tärppiä tulevien hankkeiden johtamiseen:

1. Perusta hanketiimi, jossa on rakennuttamisosaamista

Hankkeella pitää olla selkeä vetäjä, hankepäällikkö, joka johtaa ja innostaa hanketiimiä, vastaa hankkeen tavoitteiden toteutumisesta ja toimii urakoitsijan ja muiden osapuolten yhteyshenkilönä sekä huolehtii tiedonkulusta näiden kanssa. Hankepäälliköllä tulee olla rakennuttamisosaamista.

Lisäksi tarvitaan hankekummi, joka vastaa tiedon kulusta sekä innostamisesta talon sisältä. Hankekummi tekee tiiviisti yhteistyötä hankepäällikön kanssa, ennakoi ja auttaa ratkaisemaan ongelmia.

Lisäksi hanketiimissä on muita jäseniä, jotka tuovat hankkeeseen oman sektorinsa asiantuntemusta (esim. asiakaspalvelu, markkinointi) ja työskentelevät aktiivisesti hankkeen parissa yhdessä tai useammassa hankkeen vaiheessa.

Hanketiimin kokoamisesta, resursoinnista ja tavoitteiden asettamisesta vastaa organisaation johto.

2. Tee hankesuunnitelma

Hanketiimi tekee hankesuunnitelman, joka kertoo mitä tapahtuu, milloin ja kuka tekee. Hankesuunnitelmassa suunnitellaan myös riskienhallinta, tiedonkulku, yhteishengen ja innostuksen luominen ja yhteistyö käyttäjien, valvojan, urakoitsijan ja muiden toimijoiden kanssa.

Hanketiimi ylläpitää hankesuunnitelmaa sellaisessa paikassa esimerkiksi verkossa, jossa kaikki tarvittavat osapuolet voivat seurata sen edistymistä ja tarvittaessa kommentoida ja osallistua.

3. Ota käyttäjät mukaan

Käyttäjien eli meillä asukkaiden tarpeet ja vaatimustaso kannattaa kartoittaa jo ennen hankkeeseen ryhtymistä, jotta osataan rakentaa toimivia tilaratkaisuja ja valita sopiva varustelu. Asukkaiden ääni on tärkeää saada mukaan suunnittelun ohjaukseen, jotta lopputulos on käyttökelpoinen ja asunnot haluttuja.

Klaukkalassa on parin viikon päästä jännä päivä, kun muuttokuormia kannetaan 110 uuteen kotiin. Rakennuttaminen on onnistunut, kun asukkaat ovat tyytyväisiä koteihinsa ja viihtyvät niissä pitkään.

*****

Marjut Joensuu on Nurmijärven Kodit Oy.n toimitusjohtaja. Marjutilla on yli 15 vuoden kokemus kehittämisestä ja johtamisesta isännöintialalla. Nurmijärven Kodeilla hän johtaa arviolta 200 miljoonan euron asunto-omaisuutta yhdessä 10 asiantuntijan ja laajan kumppaniverkoston kanssa.

Kirjoita kommentti