29.11.2019, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Tiia Nurminen
Kiinkon toimistolla piipahti tuore YKV stipendiaatti ja Hyvän välitystavan lähettiläs Johanna Boucht. Istahdimme hetkeksi juttelemaan kiinteistönvälittäjien osaamisen kehittämisestä.
Johanna Boucht on toiminut Kiinteistönvälitysalalla jo yli 15 vuotta. Hän aloitti aikoinaan myyntieneuvottelijana, eteni siitä kiinteistönvälittäjäksi ja viimeiset vuodet hän on toiminut myyntipäällikkönä. Johannasta huokuu halu oppia ja kehittyä, joten työssä oppiminen on varmasti ollut luonnollinen tapa imeä osaamista. Sitä hän on täydentänyt opiskelulla. Kolmipäiväisen LKV-valmennuksen käytyään Johanna läpäisi ensimmäisellä yrittämällä LKV-kokeen vuonna 2005 ja sai laillisen kiinteistönvälittävän pätevyyden. Myös oman työnantajan tarjoamat koulutukset ja koulutusohjelmat ovat lisänneet osaamista pala palalta.
Johanna suoritti ylemmän kiinteistönvälittäjän (YKV) tutkinnon 2019 ja sai ansiokkaasta opintomenestyksestään stipendin. Näin käyntikorttiin on voinut kesän jälkeen liittää kirjaimet YKV. Hänelle on aina ollut kirkkaana mielessä, että YKV on koulutusohjelma, jonka hän haluaa suorittaa, nyt siihen tuntui olevan oikea aika.
Mitä yli vuoden kestänyt YKV koulutusohjelma sitten antoi? Johannan mukaan se antoi varmuutta kaikkeen tekemiseen. Kyllähän sitä jo 15 vuoden kokemuksella paljon asioista tietää ja osaa, mutta nyt siihen sai uudenlaista varmuutta sekä syvyyttä. Joskus kävi myös yllättäen niin, että asia, jonka luuli jo osaavansa pohjamutia myöten, aukenikin kunnolla vasta YKV luennolla. ”Ai tälleen tää meneekin oikeesti!” kertoo Johanna reaktiostaan tuolloin. Asioissa sukellettiin pintaa syvemmälle ja oma osaaminen syveni samalla. Oli aina virkistävää tulla lähijaksoille tuulettamaan ajatuksia, verkostoitumaan ja kuulemaan uusia asioita. Mutta joskus niiden välissä annetut syventävät tehtävät tuntuivat työn ohella raskailta. Niihin oli vain osattava varata aikaa.
Ihan oma lukunsa oli tutkielma, joka tuntui alussa todella haasteelliselta. Mistä lähteä liikkeelle kirjoittamisessa ja miten hahmottaa koko työ? Johanna kiittelee vuolaasti Kiinkon ohjaustyötä, josta hän sai tukea ja sparrausta tutkielmaansa juuri tarvitsemansa määrän. Hänen omien sanojensa mukaan ilman sitä tutkielman kirjoittaminen olisi ollut mahdotonta. Toisaalta kun jonkun asian eteen näkee vaivaa, on tunne sen valmiiksi saatua mahtava ja tätä Johanna itse juhlisti valmistujaislahjalla itselleen. Kovan puserruksen jälkeen se tuntui ansaitulta ja toisaalta lahjaa katsellessa muistuu mieleen oma onnistuminen. Tutkielmaa tehtiin sinnikkäästi opiskelukaverin kanssa kuuden tunnin rupeamissa ja tuntui, että tämä vertaistuki kannatteli projektin viemisessä onnistuneesti maaliin.
Toinen asia, josta Johanna mainitseekin tapaamisen aikana useaan otteeseen, on heidän upea YKV-opiskelijaryhmä, josta saa edelleen apua ja tukea tarpeen tullen. YKV-vuosikurssin omaan Facebook-ryhmään voi hyvin matalalla kynnyksellä laittaa kysymyksiä. Niihin on aina saanut apua ja vieläpä nopeasti. Johannan mielestä upeaa ryhmässä oli myös laaja osaaminen ja osaamisen jakamisen halu. Ryhmästä löytyy niin uuden kaupan osaajaa, lakimiestä kuin kaupan vahvistajaa. Tämäntyyppinen ammatillinen verkosto on kultaakin kalliimpi ja säilyy koulutuksen loputtuakin.
Keskusteltaessa kiinteistönvälitysalan arvostuksesta, totesi Johanna toivovansa, että koulutus tulisi pakolliseksi ennen ammattiin ryhtymistä. Nyt alan arvostusta nakertaa, että töihin pääsee ilman koulutusta tai kokemusta. Kyse on kuitenkin usein ihmisen arvokkaimmasta omaisuudesta, kodista.
Johanna mielestä ainoa keino menestyä kiinteistönvälittäjänä ja pystyä vielä nukkumaan yönsä hyvin, on rehellinen toiminta kiinteistönvälittäjän työssä. Asiakkaille on oltava rehellisiä, vaikka kauppa saattaa kaatua jonkun asian kertomiseen. Näin kuitenkin vältytään harmeilta tulevaisuudessa. Rehellisyys antaa hyvän asiakaskokemuksen ja tuo näin uusia kauppoja. Rehellisyyden lisäksi Johanna listasi nopeasti muitakin hyvän kiinteistönvälittäjän taitoja, sen korkean ammatillisen osaamisen lisäksi. Näitä olivat kuuntelemisen taito, erilaisten ihmisten ymmärtäminen, taito kohdata ihmiset samanarvoisena, taito pitää vauhdissa 7 miljoonaa lankaa pudottamatta yhtäkään, kyky virheiden myöntämiseen avoimesti sekä vastuunkanto. Lopuksi Johanna totesi, ettei kiinteistönvälittäjä ole koskaan valmis, aina on varaa oppia ja kehittyä. Niinpä kaikkien tulisi pohtia samaa kuin hän Kiinkosta tänään lähtiessään ”Mitäpä sitä lähtisi opiskelemaan seuraavaksi?”
Kevään 2019 YKV-valmistuneet päätösjuhlassa.
Seuraava Ylempi Kiinteistönvälittäjän tutkinto (YKV) - koulutusohjelma alkaa 29.1.2020.
Lue lisää koulutuksesta ja hae mukaan.
Tutustu muihin Kiinteistönvälityksen koulutusohjelmiin ja seminaareihin.
*****
Tiia Nurminen toimii koulutuspäällikkönä kiinteistöliiketoiminnan koulutusalueella, vastaten mm. Ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinnosta, Kiinteistöliiketoiminnan johtaminen PGP, Kiinteistö- ja rakennusalan JOKO-johtamiskoulutuksesta sekä Kauppakeskusliiketoiminnan johtaminen koulutusohjelmista. Vapaa-ajallaan Tiia puuhastelee palveluskoiralajien parissa tai yrittää vetreyttää itseään joogan avulla.