Rakennusfysiikka 2023: Esillä lähes 100 puheenvuoroa rakennusfysiikan uusista tutkimustuloksista ja käytännönratkaisuista

25.10.2023

Valtakunnallinen, arvostettu Rakennusfysiikka-seminaari kokoaa lähes 500 asiantuntijaa Tampere-talolle 24.-26.10.2023.

”Tänä vuonna saamme kuulla lähes sata esitystä uusista tutkimustuloksista ja käytännönratkaisuista rakennusfysiikan osa-alueilta. Pandemiavuosien jälkeen esitysmäärät ovat palanneet aiempien vuosien tasolle. Rakennusfysiikka seminaareissa on kuultu 600 esitystä vuosien 2007-2023 aikana.”, Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmän professori Juha Vinha puhui seminaarin avauksessa.

OP4_1981

Professori Juha Vinha avasi kahdeksannen kerran järjestettävän Rakennusfysiikka-seminaarin.

Avauspuheenvuorossa nostettiin tämän hetken rakennusfysiikan trendejä ja ajurereita:

  • Ilmastonmuutos, varautuminen ja hillintä
  • Asuntojen ylilämpeneminen
  • Sisäilman olosuhteet ja hallinta
  • Poissaolon aikainen ilmanvaihdon sammuttaminen
  • Eristerappaukset
  • Yläpohjien puhalluseristeiden sisäinen konvektio
  • Vähähiilinen ja luonnonmukainen rakentaminen
  • Rakennusfysiikan ohjeet
OP4_2162

Seminaarin järjestelyistä vastaavat Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Kiinko.

Rakennusfysiikassa keskeisenä teemoina näkyvät ilmastonmuutos ja kestävä rakentaminen. Kolmen päivänä aikana kuullaan lähes 100 puheenvuoroa rakennusfysiikan osa-alueiden tutkimustuloksista ja hyvistä käytännön ratkaisuista. Lisäksi esitellään Kosteusturvallisen rakentamisen kuusi kilpailuehdotusta ja voittaja julkistetaan keskiviikkona 25.10.2023.

OP4_2307

Tutkimusesitysten lisäksi seminaarissa on neljä keynote-puheenvuoroa, joissa kuullaan haasteita ja ratkaisuja maailmalta.

OP4_2027

”Meidän täytyy tiedostaa, että ilmastonmuutos on tapahtumassa ja joudumme kohtaamaan nämä muutokset ja muuttamaan elämäntapojamme. Kaupunkien on valmistauduttava ja tehtävä niin lyhyt kuin pitkäaikaisia suunnitelmia.” Laadukkaan rakennetun ympäristön eteen on tehtävä paljon työtä. Tarvitsemme ison muutoksen, uuden tavan ajatella ja elää kaupungeissa.”, sanoo keynote-puhuja Dr. Jan Carmeliet.

OP4_2102

Keynote-puhuja Kristina Mjörnell, RISE Adjunct Prof. in Building Physics Lundin yliopistosta avasi puheenvuorossaan kiinnostavia projekteja, jossa korjausrakentamisella on saavutettu paljon hyötyjä, kuten terveempää sisäilmaa.

Lue lisää seminaarin ohjelmasta ja esityksistä.

Osallistu ja seuraa keskustelua #rakennusfysiikka2023

*****

Rakennusfysiikka 2023 -seminaarin valokuvat: Olli-Pekka Latvala