26.10.2021
Arvostettu, seitsemännen kerran järjestettävä Rakennusfysiikka-seminaari kokoaa 400 rakentamisalan ammattilaista Tampere-talolle 26.-28.10.2021.
Maailman tilanne on vaikuttanut myös rakennusfysiikkaan ja se on nähtävillä seminaarissa esillä olevissa tutkimustuloksissa, Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmän professori Juha Vinha puhui seminaarin avauksessa.
Koronapandemia on näkynyt hieman tutkimusesityksissä ja osallistujamäärässä, mutta olemme erittäin tyytyväisiä mahdollisuudesta järjestää seminaari, sanoo professori Juha Vinha. Seminaarin järjestelyistä vastaavat Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Kiinko.
Kolmen päivänä aikana kuullaan 80 puheenvuoroa rakennusfysiikan osa-alueiden tutkimustuloksista ja hyvistä käytännön ratkaisuista. Lisäksi esitellään Kosteusturvallisen rakentamisen viisi kilpailuehdotusta ja voittaja keskiviikkona 27.10. alkaen klo 15.
Rakennusfysiikassa keskeisenä teemana näkyy ilmastonmuutos. Viime kesän hellejakson aikana esille on noussut mm. asuntojen ylilämpeneminen. Vähähiilinen ja luonnonmukainen rakentaminen on yhtälailla nouseva trendi. Seminaarissa on useampi aihealue näihin teemoihin liittyen mm. materiaalien käytön kannalta.
Rakennusfysiikan ohjeita on viime vuosina tullut valtava määrä, mutta se on tasaantumassa. "Voimakas rakennusfysiikan ohjeiden kehittämisvaihe on ohi.", toteaa Vinha.
Tutkimusesitysten lisäksi seminaarissa kuullaan neljä keynote-puheenvuoroa kolmen päivän aikana.
Some recent challenges and peculiarities in moisture practices and assessment of buildings
Professor Carsten Rode, Technical University of Denmark
Carsten Rode on aktiviinen rakennusfysiikan kehittäjä maailmalla, ja hän on toiminut mm. kansainvälisen rakennusfysiikan yhdistyksen puheenjohtajana sekä tänä kesänä Tanskassa pidetyn kansainvälisen rakennusfysiikan konferenssin puheenjohtajana. Hän toimii myös seuraavan pohjoismaisen rakennusfysiikan konferenssin puheenjohtajana v. 2023.
Rakennusten julkisivujen korjaaminen Virossa – haasteet ja ratkaisut rakennusfysiikan kannalta
Professor Targo Kalamees, Tallinn University of Technology, Estonia
Targo Kalamees on kehittänyt aktiivisesti rakennusfysiikan tutkimusta Virossa viime vuosina ja toiminut useiden väitöskirjojen ohjaajana tältä aihealueelta. Hänen tutkimusryhmänsä on tällä hetkellä yksi aktiivisimmista uuden tutkimustiedon julkaisijoista maailmalla. Hän on toiminut myös useiden konferenssien puheenjohtajana, ja hän toimi puheenjohtajana myös edellisessä pohjoismaisessa rakennusfysiikan konferenssissa, joka pidettiin ensimmäistä kertaa Virossa v. 2020.
Rakennusten sisäilman laatu – nykytilanne ja tulevaisuuden näkymiä
Professori Heidi Salonen, Aalto-yliopisto
Heidi Salonen on tehnyt pitkäjänteisesti sisäilman laadun parantamiseen tähtäävää tutkimus- ja kehitystyötä. Hänellä on Aalto-yliopiston lisäksi professuuri myös Queenslandin teknillisessä yliopistossa, Australiassa. Hänellä on myös useita kansallisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä tältä tutkimusalueelta.
Carbon illusions, resources and reality in the built environment
Professor Fionn Stevenson, The University of Sheffield, United Kingdom
Fionn Stevenson on kuuluisa arkkitehti, joka on ottanut voimakkaasti kantaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen sekä kestävään ja vähähiiliseen rakentamiseen liittyvissä asioissa. Hän on toiminut akateemisissa viroissa useissa Ison-Britannian yliopistoissa ja vierailevana professorina Kanadassa ja Puolassa.
Lue lisää seminaarin ohjelmasta ja esityksistä.
Rakennusfysiikka 2021 -seminaarin valokuvat: Marjaana Malkamäki