10.11.2022
Kiinteistöalan Vuosiseminaariin 2022 kokoontui huimat yli 650 osallistujaa keskustelemaan globaaleista ja kiinteistöalaa koskettavista kohtalon kysymyksistä.
Nämä kysymykset yhteisiä kaikille: sota Ukrainassa, laajentuva vastuullisuussääntely ja talouden haasteet. Ohjelmassa katsottiin kohti seuraavia kriisejä ja pohdittiin kriiseihin varautumista ja ennakointia.
"Maailma on myllerryksessä ja on hienoa, että olemme täällä kaikki yhdessä keskustelemassa miten voimme varautua tulevaan", sanoi Kiinkon toimitusjohtaja Jarno Tuimala Kiinteistöalan Vuosiseminaarin avauksessa.
Keynote Maga Hosain Azizin mukaan kylmän sodan jälkeinen aikakausi, jota Yhdysvallat aikanaan johti, on ohi ja tällä hetkellä tämä johtajan paikka on täyttämättä. Jatkossa tuon paikan voivat ottaa esimerkiksi toimijat, jotka eivät ole valtiollisia johtajia, isot teknologiayhtiöt tai johtajat, joilla on valtaa ja rahaa takanaan. Ukrainan sota yhdisti valtiot globaalisti, mutta kuinka kauan tämä yhtenäisyys säilyy, jää nähtäväksi.
”Tuleviin vuosiin ja tälle vuosikymmenelle voi osua globaalia taantumaa, Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kamppailua maailmanherruudesta ja sotia, jotka käydään teknologian tasolla. Se, miten esimerkiksi yritykset voivat varautua tulevaan, on hankkia resilienssiä ja tehdä riskienkartoitusta”, toteaa Aziz.
Tulevaisuuteen varautumisesta puhui myös Aalto-yliopiston apulaisprofessori Saija Toivonen. Hän vetää tutkimushanketta, jossa tutkijat selvittävät kiinteistöjen merkitystä kriisinhallinnassa ja kriisivalmiudessa. Tutkimusryhmä oli tunnistanut yli 150 kriisiä, kuten nanoterrorismia, tulvia ja eläinperäisiä uhkia.
”Merkillepantavaa oli, että vaikka nämä kriisit ovat luonteeltaan erilaisia ja syntyvät eri lähteistä, niin ne saavat aikaan samanlaisia vaikutuksia rakennetussa ympäristössä”, totesi Toivonen.
Toivonen painotti myös oman organisaation kriisiresilienssin kehittämistä esimerkiksi laatimalla toimintasuunnitelmia, panostamalla tiedon saatavuuteen ja painottamalla rakennetussa ympäristössä materiaalien kestävyyttä ja turvallisuutta. Huomiota kannattaa kiinnittää myös organisaation hyvinvointiin, jotta kriisitilanteessa työntekijöillä on valmius toimia.
Yksi mahdollisista uhista, joita organisaatiot tulevaisuudessa kohtaavat, ovat kyberhyökkäykset. Suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat kyberhyökkäykset ovat kasvussa, ja kiinteistöt eivät ole turvassa näiltä hyökkäyksiltä. Keskinäisriippuvuus eri järjestelmien kesken on myös kasvanut, ja kokonaisuus voi olla todella kompleksinen.
”Kyberhyökkäysten taustalla voi olla useita syitä, mutta ensisijaisesti niitä ohjaavat raha ja data. Ne voivat olla niin kohdennettuja hyökkäyksiä kuin esimerkiksi on etsitty suojaamattomia palveluita, joihin isketään. Yksi pahimmista tietoturva-aukoista olemme myös me ihmiset itse”, muistutti tekoälyasiantuntija Matti Ristimäki 61 NorthPoint Solutionista.
Seuraa ja osallistu keskusteluun #vuosiseminaari2022
*****
Kiinteistöalan Vuosiseminaarin valokuvat: Pekka Rousi