Rakennuttaminen 23 (RAP)

1.10.2025 - 5.3.2026
Helsinki / etäkoulutus

Kuvaus

Rakennuttaminen (RAP) -koulutusohjelma keskittyy rakennuttamiseen sekä suunnittelun ja rakentamisen ohjaukseen. Koulutuksesta saat rakennushankkeen vetäjän tarvitsemat perustaidot ja -tiedot talonrakennuksen ja talotekniikan rakennuttamisesta. Koulutuksessa käsitellään rakennuttamista erityisesti toimitilarakennuttamisen uudisrakennuttamisen näkökulmasta.

Koulutuksessa lisäät tietojasi mm. osapuolten vastuista, ajankohtaisesta lainsäädännöstä ja uudistuksista, toteutusmuotojen haasteista, suunnitteluttamisesta ja sopimustekniikasta. Saat työkaluja ja valmiuksia niin yhteistoiminnallisiin toimintamalleihin, lean-johtamiseen, kokouskäytäntöihin kuin projektijohtamiseen ja -viestintään. Koulutuksen päätteeksi järjestetään ammatillinen opintomatka, jonne opiskelijalla on mahdollisuus osallistua erillistä korvausta vastaan.

Koulutuspäivät järjestetään niin lähi-, etä- kuin hybriditoteutuksina. Koulutuspäiviä on yhteensä 10. Lähi- ja hybriditoteutusten koulutuspaikka sijaitsee Helsingin Pasilassa, paikat tarkentuvat myöhemmin.

Rakennuttajan RAP-pätevyys

Koulutus on FISEn hyväksymää rakennuttajan pätevyyskoulutusta (RAP). RAP-koulutukseen voi osallistua, vaikka ei aikoisikaan hakea pätevyyttä tai kokemusvuodet eivät vielä riittäisi pätevyyden saamiseen. Rakennuttajakoulutus on voimassa seitsemän vuotta siitä, kun se on hyväksytysti suoritettu. Hyväksytty pätevyystentti on voimassa viisi vuotta. Pätevyystentti ei kuulu koulutuksen suorituksiin tai hintaan ja siihen tulee ilmoittautua erikseen Raklin sivuilla. Lisätietoja rakennuttajapätevyyksistä FISEn sivuilta.

Rakennuttajakoulutusten ohjausryhmä

  • Hallituksen pj., TkT Matti Kruus, Indepro Oy
  • Yksikönjohtaja Anu Kuoppamäki, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
  • Rakennuttajapäällikkö Laura Pääkkönen, HOAS
  • Johtava asiantuntija, partner Matti Sivunen, Boost Brothers Oy
  • Tekninen johtaja Mikko Somersalmi, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry
  • Liiketoimintajohtaja Anu Karvonen, Kiinko
  • Koulutuspäällikkö Anne Pitkänen, Kiinko

Katso kaikki rakennuttamisen pitkät koulutusohjelmat.

Kohderyhmä

Koulutusohjelma soveltuu kaikille kiinteistö- ja rakentamisalan eri osapuolille niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Erityisesti siitä on hyötyä rakennuttajapäälliköille, rakennuttajainsinööreille, projektipäälliköille, projekti-insinööreille, urakoitsijoille, suunnittelijoille, arkkitehdeille ja talotekniikka-asiantuntijoille. Koulutuksesta saa tukevan pohjan rakennuttamisen taidoille. Parhaimman hyödyn koulutuksesta saa, jos osallistujalla on jo muutama vuosi rakennuttajakokemusta.

Koulutus on rakennuttajien pätevyyslautakunnan hyväksymää täydennyskoulutusta, joka antaa teoreettisen pohjan rakennuttajan pätevyyttä (RAP) hakeville. Koulutusohjelmaan voi osallistua, vaikka ei aikoisikaan hakea RAP-pätevyyttä. Valtakunnalliseen RAP-tenttiin voivat osallistua he, jotka aikovat hakea RAP-pätevyyttä tai haluavat muuten testata taitojaan. Tentti ei kuulu koulutuksen suoritteisiin ja siihen tulee ilmoittautua erikseen. Lisätietoja pätevyystentistä.

Palautetta RAP21-koulutuksesta:

  • "Koulutuksessa oli todella mielenkiintoisia ja innostavia luennoitsijoita. Aiheet herättivät keskustelua myös muiden koulutukseen osallistujien kanssa ja sai vaihtaa näkemyksiä heidän kanssaan.”
  • "Kokonaisuus oli kattava. Jokainen sai varmasti jotain uutta ja hyödyllistä töihin vietävää työtehtävästä riippumatta."
  • "Koulutus oli tyhjentävä rakennuttamisen parissa työskentelyä varten."

Aikataulu ja ohjelma

Jakson nimiAlkaaLoppuuSijainti
1. jakso: Rakennuttamisen toimintaympäristö, haasteet, markkinat ja trendit; rakennuttajan tehtävät, julkiset hankinnat, kilpailulainsäädäntö, tilaajavastuulaki01.10.202502.10.2025Scandic Pasila, Helsinki
2. jakso: Hankkeen talouden hallinta, tilaajan ja suunnittelijan tehtävät, KSE, hankesuunnitelman laadinta12.11.202513.11.2025Etäkoulutus
3. jakso: Perinteisten toteutusmuotojen haasteet sopimusteknisestä näkökulmasta, lean-rakentaminen ja yhteistoiminta, riskienhallinta, suunnitteluttaminen, tietomallinnus, talotekniikka, työturvallisuus03.12.202504.12.2025Pasila, Helsinki / etäkoulutus
4. jakso: Uudet toteutusmuodot, hankkeen ulkoinen viestintä, rakentamisen digitaalinen hallinta20.01.202621.01.2026Etäkoulutus
5. jakso: Urakkasopimuksen ja -ohjelman laadinta, tilaajan ja urakoitsijan tehtävät, YSE, hankkeen aikataulun hallinta, kestävä rakennettu ympäristö, vähähiilinen rakennuttaminen, kosteudenhallinta04.02.202605.02.2026Pasila, Helsinki / etäkoulutus
6. jakso: Johtaminen, kokous- ja neuvottelutaidot, hankkeen laadunhallinta, hankkeen valvonta, vastaan- ja käyttöönotto, taloudellinen loppuselvitys04.03.202605.03.2026Pasila, Helsinki

Yhteyshenkilö

Anne Pitkänen
koulutuspäällikkö

Mila Pallassalo
koulutussuunnittelija

Hinta

Veroton hinta 3,780.00€
+ ALV alv. 25.5%

Hinnan lisätiedot

Koulutusohjelman hinta on 3780 euroa. Hintaan lisätään voimassa oleva arvonlisävero. Hintaan sisältyy opetus, sähköiset koulutusmateriaalit sekä koulutustilassa osallistuvien aamu- ja iltapäiväkahvit ja lounaat. Ilmoitathan erikoisruokavalioista/ruoka-aineallergioista ilmoittautumisen yhteydessä. Mahdolliset kirjallisuus-, matka- ja majoituskulut opiskelija maksaa itse. Huomaathan, että pätevyystentti ei kuulu koulutuksen suorituksiin tai hintaan ja siihen tulee ilmoittautua erikseen Raklin sivuillaRakennuttaminen 2026 -seminaari 15.-16.1.2026: mahdollisuus osallistua edulliseen hintaan. Ammatillinen opintomatka Eurooppaan: Koulutuksen osallistujilla on mahdollisuus osallistua Kiinkon rakennuttajakoulutusten ammatilliseen opintomatkaan erillistä korvausta vastaan. Matkakohde vaihtuu vuosittain.

Peruutusehdot

Mahdollinen peruutus tulee tehdä viimeiseen peruutuspäivään mennessä sähköpostiviestillä koulutuksen yhteyshenkilölle. Myöhemmistä peruutuksista veloitamme järjestelykuluina 50 % koulutuksen osallistumismaksusta. Mikäli henkilö jää saapumatta koulutukseen ilmoittamatta peruutuksesta, veloitamme osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Viimeinen peruutuspäivä on 17.9.2025.